torsdag 31 mars 2011

Träningsvärk (igen).

Idag skulle Zeppolin skos klockan ett. Jag slutade jobba fem i ett. En annan i stallet tog in hästen åt mig, så jag behövde inte stressa på grund av det iallafall. På vägen till stallet köpte jag en Subwaymacka som jag tänkte äta medan hon blev skodd och sedan var planen att mocka. Sen rida. Sen ut med hästen i hagen igen och jag hade räknat ut att jag nog skulle vara hemma vid fyra.

Det blev inte riktigt så nej. Jag kom hem tio över sex.

Anade oråd när jag såg att hästarna stod och åt hö när jag kom vid halv två. Det betyder att de fått sen lunch (runt ett förmodligen, man får ge dem lunch när man vill 11.30-13.00) och detta fick mig att inse att min häst nog inte fått lunch eftersom hon skulle skos just då. Toppen. En häst som är hungrig redan halv elva-elva (eller tidigare, hon är alltid hungrig om man frågar henne..) och så ingen mat sen frukosten (gissar att hon ätit upp sitt morgonhö vid sjusnåret). Jag hade rätt, ingen lunch.

Det var bara att glömma den där mackan just då och så stod jag framför henne med lunchpåsen så att hon fick äta medan hon blev skodd. Annars hade hon inte fått mat förrän efter två. INTE okej. Efter en stund tog jag min macka och åt den med vänster hand och höll påsen med höger hand. Vi hade en liten lunchdate kan man säga.. ;)

Efter skoningen fick hon gå in i boxen och äta upp resten av sitt hö medan jag bytte om till stallkläder och mockade efter det. Jag borstade och ryktade henne efter mockningen och planen var att rida ut barbacka, skritta och ha det bra. Så blev det också. Dock kom vi inte iväg förrän strax före fyra. Vi skrittade bort till klätterbacken, den såg isig ut men vi bet ihop och gick där ändå. En intressant upplevelse utan sadel kan jag säga, den är så pass brant att man glider bak.. Hon kämpade på bra trots att det var lite halkigt - styrde ut henne i snön då och då gick det bättre. När vi passerat det brantaste så hoppade jag av eftersom schabraket låg vid korset i stort sett.. haha..

Jag gick upp med henne för resten av backen (jobbigt!), hon tyckte det var jobbigt och tyckte det nog var skönt att slippa ha mig på som extra tyngd. Duktig var hon! Jag hoppade upp med hjälp av en sten och så traskade vi vidare för att ta oss hemåt. Korsade gamla stockholmsvägen och så in i skogen. Kortade tyglarna när vi skrittat ett tag, hade tänkt se om det gick att jobba henne lite men kom plötsligt på att jag skulle passa på att prova galoppera nu när hon kanske kanske var lite mör i musklerna efter klättringen. Barbacka + galopp hemåt = rätt vågat på en häst som ibland studsar som om hon fick betalt för det och dessutom gääärna springer fort. Det gick dock jättebra! Hon blev glad över att få galoppera och inte en minsta antydan till att dra fanns det. Hon saktade av när jag bad om det och det är då det värsta kommer.. skumpig trav. Puh.. Sen gjorde jag en ny fattning (höger galopp) och galopperade en bit till. Totalt galopperade vi nog inte mer än 300m, vilket är sisådär 200m mer än jag någonsin galopperat under en och samma ridtur barbacka i skogen på henne under alla dessa år. ;)

Hon slängde sig till vänster in i skogen på ett isigt ställe när vi skrittade. Varför? Rådjursbock kom skuttade från höger och stannade 10m ifrån och tittade på oss för att sen fortsätta vidare in i skogen åt vänster. Skapligt oförberedd jag var på det hoppet in till skogen, hon halkade dessutom till. Hade lätt kunnat hamna i ett träd istället. Jag alltså. Hm. Nåja, vi skrittade hem och var båda nöjda med turen. Pigg och glad häst gillas. :)

Väl tillbaka i stallet så borstade jag snabbt av och släppte ut henne naken i hagen. Var knappt en timme kvar till intaget nämligen så hon kunde lika gärna gå naken. Jag bar ut vatten till hagen och fixade en liten ränna (kanal? whatever..) ut från ridbanan som vatten kunde rinna ut i. Gjorde en rätt rejäl sådan och det forsade ner/ut vatten från ridbanan! Det lät rätt mycket tom när det rann - som en vild fors i miniformat. Det lär påskynda upptinandet och upptorkandet av ridbanan hoppas jag. Mest vatten i just det hörnet och i mitten av ridbanan. Får kolla imorgon och se hur mycket som runnit bort.

Efter det där så pratade jag lite med min hästbästis (favoriten efter Zeppolin alltså) Aztor. Tjaa, pratade lite med ägaren och någon annan också. ;)

Sen fixade jag Zeppolins vattenhinkar, fyllde på höpåsar, lade in torv och fyllde krafthinkarna. Sen tog jag in henne och hagkompisen (eftersom klockan plötsligt var kvart i sex - dvs intagstid), gav Zeppolin godis och sen... SEN kunde jag äntligen åka hem! Vrålhungrig och trött.

Hade inte riktigt tänkt vara i stallet 4,5h. Jag tycker om att vara där, det gör jag, men inte så länge om jag bara ska göra de "vanliga sakerna". Hovslagarbesök är inte vanligt förstås, men jag brukar liksom kunna göra annat medan han skor eftersom hon står som ett ljus medan hon blir skodd..

Nåja, imorgon tänker jag hur som helst inte vara där sådär länge! Få se vad det är för väder. Antingen får hon vila imorgon eller så rider jag (duh, förstås) en sväng. Vi får se. Vore nog bra att röra på sig dagen efter klättring faktiskt, kanske tar en promenad om inte annat. Jag lär ha träningsvärk så det räcker och blir över om man säger så. Jag har redan det i ryggen och jag känner det i skinkorna också. Så går det när man rider barbacka och får för sig att galoppera bland annat.. och klättra.. bara att hålla i manen och hoppas på att man inte glider av baklänges typ. ;)

Nu.. inget mer. Det här blev visst skitlångt..

onsdag 30 mars 2011

Överkottsenergi.

Det fanns gott om överskottsenergi idag under ridturen. Från hästens sida alltså. Vi hade rätt skilda åsikter om tempo och vilken gångart vi skulle hålla oss till. Hon tyckte tex att takta eller trava var en bra idé när jag tyckte att vi skulle skritta. Det resulterade flera gånger i att jag gjorde halt istället för att börja om på nytt (läs: skritta/göra det JAG ville). Vet inte vad hon höll på med i galoppen vid ett tillfälle, for åt alla håll och under ett par språng kändes det som om hon övervägde att bocka (!). Som sagt, överskottsenergi och vårkänslor kanske? Hon gick jättebra i skritten sen innan hon fick långa tyglar och jag hoppade av för att skritta av för hand. Jag behövde röra på mig och skönt för henne att få gå utan tyngd. Puh.. Vi var båda svettiga efter den där turen.

I övrigt är jag helt slut. Hållit igång sen jag åkte hem från jobbet.
- Stallet (mocka, fixa hö, rida, fixa vatten i boxen, bära ut vatten motsvarande fyra hinkar ut till hagen, fixa mat, borsta häst före och efter ridtur).
- Hem för att hämta saker från balkongen och direkt gå till tvättstugan.
- Laga middag medan två maskiner med tvätt var igång, äta nämnda middag och skynda till tvättstugan igen.
- Vika tvätt i all evighet och sen var det ändå bara 10 min kvar av torktiden så vi väntade där. Då passade jag på att lägga mig ner med lakan som huvudkudde (på ett bord) de där tio minuterna. Skönt!
- Hem och ta undan all tvätt, bädda rent i sängen, duscha och fixa matlåda.

Sitta ner och surfa, det har jag gjort i en timme nu. Ljuuuuvlig timme. Bara sitta rätt upp och ner, klicka än här och där.

Nu är jag bra sömnig. Imorgon blir det lite stressigt (också) eftersom hovslagaren kommer klockan ett. Jag ska sluta tidigare på jobbet bara för det (bra jobb!). Anki ska ta in Zeppolin, hon står som ett ljus när hon blir skodd så det är okej att jag inte är där från början. Lär mocka medan hon skos (han kommer inte vara klar innan jag kommer dit iallafall så..) och sen tar vi en ridtur. Blir nog skogen imorgon för vår del. Blir nog bra.. om vädret är okej dvs.

Just ja! Idag var vi uppe på ridbanan i säkert 3-4 minuter. Skrittade runt på volter av diverse mått och gjorde lite bågar (där det inte var is) och roade oss helt enkelt med att gå på böjt spår/volter "bara för att". Sen ut på vägen för att galoppera och jobba lite mer ordentligt. :)

måndag 28 mars 2011

Dagens status.

Torvbädd: Över förväntan! Funkar bra hittills och den sätter sig ner för varje dag som går.
Hästens humör: Bra, kelig, väldigt avspänd.
Mattes humör: Dåligt hela dagen, bättre i stallet och speciellt efter ridturen blev det bättre.
Ridtur: Skogsrunda på 35 minuter, skritt barbacka. Mattes träningsvärk på insidan av låren efter helgens ridturer avgjorde dagens val av motion.
Energi under ridtur: Relativt låg. Det var halt på sina håll och hon smög fram. Hon var mycket upptagen med att verkligen lunka fram i lugn takt, stanna här och där och gå med nosen i backen som en hund. Är det slötur så är det liksom! Hon gick in stenhårt på just den punkten - lugn tur. ;)
Övrigt: Trött matte, glad häst, lite mensvärk, mycket träningsvärk, huvudvärk, mätt (god middag och god efterrätt i form av daimglass!) och nämnde jag t r ö t t ?

Nu ska jag sova. Imorgon ska jag och hästen göra annat än att skritta barbacka. På onsdag får hon vila, för då hinner jag inte rida. Sen är vi fit for fight igen på torsdag. Det blir bra det. Vi håller igång och om bara ridbanan kunde bemöda sig att tina fram helt så vore det väldigt bra. Tackpåförhand.

Red på en volt igår för första gången på fyra (!) månader. Hittade en bra plätt i en sommarhage, så länge vi höll oss till skritt så var det bra alltså. Hon verkade lite förvånad över att vi plötsligt gick i en cirkel och i serpentiner, var ett tag sedan sist som sagt. Det gick dock bra, sen på vägen gick det bra förutom när jag skulle göra tredje galoppfattningen men det var jag inte direkt förvånad över. Det var bortåt och just tredje galoppfattningen (speciellt höger) tycks vara pest och pina enligt henne, hon hotade med att stegra men jag avstyrde det hela och drev framåt. Lite sur blev hon över det, men sen gick det bra. I traven och skritten efteråt gick hon suveränt! Kände hur hon jobbade precis som hon skulle. Då blir mattehjärtat glatt och jag kan inte göra annat än att le. :)

Måste verkligen få bukt på det här med hennes svaga sida och slappande med höger bak. Måste aktivera högersidan mer och få henne mer jämn. Märks framförallt i galopp då hon gärna galopperar ställd åt höger vare sig jag vill eller ej. Efter galopp så lossnar det kan man säga för då kan jag ställa henne åt vilket håll jag vill i trav och skritt och hon känns mjuk. Men innan dess är det hopplöst, speciellt efter en vinter med ridning rakt fram bara (i stort sett). På vägen kan jag åtminstone göra lite skänkelvikningar och annat som får henne att komma loss lite bättre.

Som sagt.. kom igen nu ridbanan. We need you!

fredag 25 mars 2011

Torvbädd.

Projektet "anlägga torvbädd" sparkade igång igår.

Först skulle jag inhandla torv, vilket jag kunde göra en dag tidigare tack vare mamma som plötsligt hade fört över pengar utan att tala om det (tacksåmycket!). Jag tryckte in fyra torvbalar i bilen, vilket var rätt jobbigt insåg jag medan jag höll på och donade med det där och svettades ihjäl. Åkte hem för att byta om och sen vidare till stallet.

Började tömma boxen på all torr och ren halm, det slängde jag in i Aztors box. Jag lade fint rent spån i ett hörn av boxen och resten slängde jag ut på gödselstacken. Sopade ur och var vid det laget rätt sliten redan. Hade nämligen en rätt.. tröttig dag (oj så ovanligt). Därefter spred jag ut Stalosan F över golvet, sedan började det "roliga" - att lägga in alla torvbalar. Puh. Det tog sin lilla tid och armarna orkade inte riktigt hålla igång. Efter två timmar var jag klar och kunde ta in hästen som ensam stod kvar ute 1,5h längre än "alla andra" (ett par andra hästar ute också dock, men de stod inte inom synhåll..). Hon fick sitt middagshö ute helt enkelt så att jag kunde göra färdigt. När hon hade ätit upp så stod hon bara och väntade vid grinden. Hörde inte ett ljud från hagen. Hon räknar med att man kommer ihåg att ta in henne ändå... :)

Hon kastade sig visserligen precis när vi kommit ut från hagen på väg in, det blåste så något skrämde henne. Efter det kunde hon inte gå normalt (spänd och gick mer i sidled än rakt fram). Sådär har hon inte betett sig förut vid intag, men så brukar hon inte vara kvar ute sist i läskig halvstorm heller. ;)

När hon kom in i boxen så nosade hon på torven, tog en tugga (men suck) och därefter högg hon in på middagskraften som låg i krubban. Jag hade lagt ett halv kilo hö i hönätet också så att hon hade något att tugga på. Hon åt med god aptit medan jag gick för att fylla på hennes krafthinkar inför kvällen och nästa dag. När jag kom tillbaka så var hon heeeelt dränkt i torv på högersidan av kroppen. Provrullat sig helt enkelt. Godkänd bädd! ;)

Har varit lite skeptisk inför det här med torvbädd till hästen som inte lyfter på fötterna i onödan i boxen och som ligger ner nästan varje natt (och kväll) och dessutom drar bak allt i boxen, men kände också att jag inte vet förrän jag provar. Idag när jag kom till stallet så låg torven kvar där den skulle bättre än väntat. Det var bara att mocka och jämna till, det dröjer ju flera veckor innan bädden sätter sig ordentligt.

Trist dock (som jag nämnt förut har jag för mig) att hon inte har något att pilla med under natten när magen kanske knorrar lite och det är några timmar kvar till frukost. Nåja, det blir nog bra. De andra hästarna som står på torv tycks överleva alldeles utmärkt så det gör nog min sötklump också. ;)

Dessutom får hon mindre hö vid intag för att jag ska kunna ger med på kvällen istället. Lite omfördelning helt enkelt. Hon är nog nöjd, hon verkar tycka att torv är helt okej strö att stå på. :)

Hade tänkt slänga in bilder men dumma blogger mumlade något om error och no service available osv. En annan dag då kanske..

Hon har vilat i tre (!) dagar nu. Imorgon ska vi ut på en tur, söndag också. Känns som om vila var helt okej. I onsdags var det inplanerad vilodag, igår orkade jag inte efter bäddfixandet (och sen de vanliga sysslorna över det, mat och vatten) och idag har jag noll energi + att det blåste isbjörnar. Det gör varken mig eller hästen lyckliga under ridturer om man säger så. Blä blä blä.

Våren får gärna komma ordentligt. Helst nyss.

Vårens planer för oss är trots allt:
- Bygga muskler.
- Bygga upp en bra kondition.
- Komma i form rent allmänt.

Allt ovanstående gäller häst OCH ryttare. ;)

Hon må vara 20 och hennes rygg är svankig numera, lite bukig är hon och muskler "fattas" som utfyllnad här och där - men hon kan bli riktigt fin i kroppen igen. Vi är på G och hon har redan fått lite mer muskler över ryggen, mer ska det bli. Rumpan ska bli finare och ja - hela hon kan bli ännu finare. Även om hon förstås är fin oavsett vad i mina ögon, hon är ändå min ögonsten. Jag vill dock hennes bästa, så vi är verkligen på G. Vi har ridit ovanligt mycket de senaste veckorna och det känns bra. Vi är båda motiverade!

Manen däremot.. Den ser bara tragisk ut efter en vinter med regelbundet användande av halstäcke. Halva manen är "några strån" och kort, resten är travarlång. JA jag ska ta tag i det. Kanske redan imorgon då jag ändå ska dit på kvällen och kvällsfodra. Brukar frisera en omgång en dag och resten efter några dagar när manen fått lägga sig tillrätta av sig själv. Då ser jag bättre exakt hur sned den är och sådär. ;)

Dags för lite mer godis och slöläsa lite bloggar.

Ska bli spännande att se hur bädden ser ut imorgon när jag kommer, vallar längs väggarna eller legat kvar någotsånär som den ska?

tisdag 22 mars 2011

Livstecken.

Jodå, vi båda lever och frodas. Jag känner mig dock sjukt trött och ska lägga mig snart, i säng före tjugo i tio. Så går det när man håller igång utan att vila...

Just idag var jag hemma tio minuter mellan jobb och avfärd till stallet. Klappa katter, byta om och åka. Ungefär. Jag ville hinna göra så mycket som möjligt av stallsysslorna före intaget så att jag efter intaget bara kunde rida och åka hem. Den planen sket sig lite, för efter ridturen insåg jag att jag behövde fylla på med vatten i hagen och så vidare. Det tog sin lilla tid med allt och jag kom iväg från stallet en halvtimme senare än tänkt.

Idag klättrade vi och red inte så värst avancerat i övrigt. Lite trav och så lite flummig galopp på grusvägen vid stallet. Flummig för att hon studsade åt alla möjliga håll och drog upp skallen (surtant). Galopp hemåt är alltid lika spännande, galopperade därför bortåt också och det gick bättre. Lite studsig precis vid fattningen bara. Hemåt jobbade jag henne i skritt och hon kändes jättefin och det var hon också! Det blev med andra ord en fin avslutning på ridturen trots flumgalopperandet. Längtar verkligen tills ridbanan är ridduglig så att vi kan jobba ordentligt, börjar längta efter böjda spår och liknande mycket nu. Vi behöver det..

Hur som helst, förra veckan red jag fem dagar. Minst en av dagarna var mest skritt, men ändå! Vi höll igång mer än jag vågat hoppats på och nu har jag ridit fyra dagar i rad varav gårdagens ridtur enbart bestod av en 20 minuters tur barbacka i skritt. Det var antingen det eller inget, så det fick duga. Huvudsaken var att hon fick röra lite på sig. Imorgon ska hon få vila. Mest för att jag behöver vila, min kropp hinner inte återhämta sig så värst bra just nu i och med sömntrassel (ja, fortfarande) och så vidare.

I övrigt så ska jag ställa henne på torv från och med efter lön (mina 19:- på kontot just nu räcker inte långt). De två senaste balarna (70kg) jag fått har haft inslag av mögel. Den balen jag har nu är väst. Igår slängde jag fem hela kakor. Kunde använda två kakor som var helt (nåja, de luktade inte och såg heller inget mögel) fräscha att ströa med igår. Tur att jag lagt in spån under, annars hade hennes bädd blivit tunnare för varje dag som går. Idag kunde jag ha in 1,5 kaka. Vi får se hur de kvarvarande fyra kakorna ser ut. Möjligt att jag måste släpa med mig sambon till Granngården imorgon och panikköpa en spånbal till att slänga in under halmen så hon har en vettig bädd tills jag kan byta ut allt mot torv. Det lär väl bli någon form av halvbädd eller så, för jag har lite svårt att tänka mig att bädd funkar för hennes del. Det är ändå bara fram till juni hon behöver stå på torv, sen ska stallet ändå städas ut helt och hållet och spolas ur. Tråkigt för henne att inte ha något att tugga på dock, får nog smöra till mig en kaka (fräsch) halm av någon så att jag kan lägga in halm då och då, så att hon har något att göra om nätterna när höet är slut och magen kurrar lite på tant..

Torv må vara tråkigt för henne och jag vill helst ha halm, men ärligt talat hellre torv än möglig halm. Tänker inte chansa och kanske få fräschare halm nästa gång. Har inte haft tur de senaste två gångerna. Andra har haft bättre tur, bra det åtminstone så att inte alla har möglig extra dammig halm. Har ingen lust att utsätta henne för risker i onödan. Det är det verkligen inte värt. Torv it is helt enkelt! Får väl slänga in en bal spån när bädden lagt sig (måste komma ihåg att köpa kalk/stalosan också) lite så att det blir lite ljusare i boxen. Torv är så mörkt och tråkigt.

Hade tänkt slänga in några bilder, men det får bli en annan dag. Nu orkar jag inte skriva mer, jag behöver lägga mig ner och slappna av. Sova tidigt och vakna piggare imorgon (hoppas jag).

Nu. Fem över halv tio. Tack och godnatt.

söndag 6 mars 2011

Veckan som gått.

Det har varit dåligt med skrivenergi på sistone. Faktum är att det rent allmänt varit dåligt med energi för saker och ting från mitt håll, det tär verkligen på en att inte sova ordentligt på nätterna. Hoppas hoppas det vänder snart, fem månader är en lång tid att ha sömnproblem..

Den här veckan har vi hållit igång ovanligt mycket. Visserligen inte hårdaste ridveckan i mannaminne, men lagom för oss.

Måndag och tisdag fick hon vila.
Onsdag skrittade jag en sväng på henne.
Torsdag tog vi en promenad ut i kolsvarta skogen. Jag, Zeppolin och pannlampan. Det gick över förväntan, speciellt då jag gjorde det för att utmana mig själv då jag är mörkrädd när jag går bredvid hästen i mörker men inte när jag rider i mörker. Knasigt.
Fredag red jag ut en sväng (ja vad annars?), fokus låg på att hålla det tempo jag ville i alla gångarter. Det gick jättebra, hon drog inte alls och vi var båda nöjda med turen skulle jag tro.
Lördag red jag ut med en tjej (och hennes häst) till klätterbacken och så vidare runt en sväng i skogen. Zeppolin fick nog mjölksyra av klätterbacken, för hon blev jättetrött i galoppen sen - ovanligt snabbt tog energin slut. Tant behöver komma iväg och klättra oftare, det gör henne gott! Hon var jätteduktig hur som helst. Gullehästen.
Idag skrittade jag ut en timme barbacka med Malin och Aztor. Det var mysigt, solen sken och det var sådär lagom kyligt. Trist att vinden låg på idag också, men i skogen var det skönt. Zeppolin var iallafall nöjd, hon kunde gå och äta på buskar och träd i godan ro eftersom jag hade hackamore. Vilket jag förövrigt haft varje dag senaste två veckorna eller så, hon går bra på det och det känns bra nu så vi kör på det ett tag till. :)

Imorgon ska hon antingen få vila eller så blir det en skogstur (som sagt - vad annars?) för att fortsätta träna på tempo och övergångar mellan gångarterna. Formen och dylikt fokuserar jag på framåt slutet av ridpassen när hon är uppvärmd ordentligt och extra samarbetsvillig. I början och "mitten" av turen är det alltid fokus på tempo och allmän lydnad som det är nu, när konditionen är bättre så kommer jag förstås kräva mer av henne men nu är det här lagom för oss (henne).

Så ser iallafall planen ut..