fredag 31 augusti 2012

Borta.

Nu är svullnaden (med tillhörande värme) i Zeppolins ben helt borta! :) 
Den kom - gav matte hjärtsnörp - den försvann. Pheew..

Idag regnar det, mest hela tiden och hela dagen ja. Det är dock inte kallt ute så det går ingen nöd på varken min häst eller någon annan häst. Var dit en sväng på dagen för att spana in det där bakbenet som gett mig hjärtsnörp tidigare i veckan och för att helt enkelt kolla om hon var frusen - även om jag betvivlade att hon skulle vara det. Tog in henne och tog bort det värsta av vattnet med en skrapa och lät henne sen stå i gången och käka lite hö (
ingen morgonpåse imorse - bara hink innan utsläppet) medan jag donade lite med annat i sakta mak. In i boxen en sväng, äta lite mer av det hö hon serverades och sedan ville hon ut till kompisarna i regnet igen. Så pass att hon efter att jag släppt in henne i hagen igen skrittade några meter inåt hagen i lunktempo och därefter trav ett par steg och så full galopp bort till sina tantkompisar. ;)

Såatteh.. Hon mår bra. Kan man konstatera.

Matte, dvs jag, däremot är ur form totalt idag. Fullständigt ur form. :(






Bebisen i magen roar sig med att böka och stöka, vilket bland annat innebär närkontakt med urinblåsan. Inte skönt! Jag ska lägga mig på sängen och vila nu, kroppen orkar inte sitta längre tyvärr så vila it is.

torsdag 30 augusti 2012

Det ena och det andra.

Efter att ha pysslat om såret på nosryggen dag ut och dag in i nästan två veckor så läkte det till slut. Wohoo! Men då upptäckte jag istället ett nytt sår på ett annat ställe på kroppen, som också var ett bromsbett som ballat ur. Tycker så synd om henne när det gäller sådant där, att hon reagerar sådär ibland. Inte på alla bett men på en del. Rejäl svullnad med värme som bonus, extrem klåda runt såret och så såret i sig då som börjar vara och ha sig efter ett par dagar. Var såret sitter (för jodå, det är kvar än)? Nedanför virveln i ljumsken på vänster sida. Jättelätt att sätta sorbactförband och få det att sitta kvar.. eller inte. Det har dock gått förvånansvärt bra och det har läkt fint. Nu de senaste dagarna har jag inte haft på någon form av plåster/förband utan låtit det vara öppet men med Zinkpasta på för att hålla flugorna på avstånd. Verkar funka bra. :)

I måndagskväll upptäckte jag dock vid borstning av nämnda häst att hon var rejält svullen och varm i högra bakbenet. Inga sår syntes/kändes och hon var inte halt och ömmade inte när man klämde och kände på benet. Jag lindade bakbenen över natten och åkte dit efter halv sju på tisdagsmorgonen för att spana in läget. Lika svullet fortfarande, vi gick en kort promenad och konstaterade att hon inte var halt i varken skritt eller trav. På eftermiddagen åkte jag och Peti till stallet igen. Jag skulle kolla benet och han skulle hjälpa till med att byta vattenhinkarnas innehåll i boxen då det är så tungt och jag hade noll ork till det under morgonen. Svullnaden hade gått ner jättemycket! Wohoo!

Igår hade svullnaden gått ner ännu mer och är så gott som borta, bara lite svullnad kvar. Tog en liten promenad även igår och hoppas på att det gått ner helt till idag. Ska åka dit snart och ta en titt på benet och såret i ljumsken då förstås, lär behöva smörjas in igen. Eventuellt måste jag pussa henne tokmycket på sidan av mulen där hon är sådär mysigt mjuk och luktar tokgott. Jo, det måste jag.

I övrigt så mår Zeppolin bra också. Matte också i stort sett. Om man bortser från sömnrubbningar,smärtsam foglossning, ryggvärk till och från, trötthet och allmänt slitenhet. Ehrm.. 

Nu ska jag ta och åka till nämnda häst och därmed få lite frisk luft innan jag blir tokig här i min lägenhet.


Slänger in en bild från en augustikväll ett par veckor sedan då vi var uppe på ridbanan och körde lydnadsträning, en lite ofokuserad tant Z men det gick bättre framåt slutet när hon glott färdigt på rådjur och annat spännande som hon sett hundra gånger förut egentligen.. ;)

(Och ja, hon är rund om magen - det är fortfarande sommar. Sommar = gräs. Gräs = sommarform = rund)  


tisdag 7 augusti 2012

Läget.

Igår ringde en kvinna från stallet och sa att såret på nosryggen hade sett illa ut på morgonen och att hon därför tvättat rent det, haft på idominsalva och så fick Zeppolin på sig grimma och lånad flyveil. Flughuvan ligger som sagt precis över såret så det var uteslutet. När jag åkte dit för att ta hand om henne och såret så såg det mycket riktigt äckligt ut, varade och hon var rejält svullen. Tryckte ut den vätska som gick att trycka ut och hade därefter på Sorbact över det. Tanken var god med flyveilen men hon hade fått rejäla skav av dem vid öronen. :( 

Dagens instruktioner till morgonfodraren/utsläpparen var därför: 
Om "bandaget" släppt eller om det regnar mycket - ta bort det och skippa flughuva/skydd.
Om det sitter kvar bra och det inte regnar - flughuva på.

När jag och mannen kom dit idag så satt bandaget så som jag satte det igårkväll! Ingen flughuva på då det regnade imorse, men trots lite regn satt det kvar. Wohoo. 


Det hade sugits ut en del snusk ur såret under natten och dagen, såret fick lufta sig medan jag pysslade med tant i övrigt och husse skötte markservicen (mockade, hämtade ner hö, fyllde på vatten ute i hagen och bytte vatten i hinkarna i boxen). Apropå mockningen så var det andra gången någonsin som han tog hand om mockningen helt själv, han bad mig dock kolla efteråt så att det var bra och som det skulle. VG+ blev betyget för mockningen. ;) 

Tant hade rullat sig och dessutom såg jag att hon hade fått sommarens första styngflugeägg på frambenen. Fram med saxen och skrapa bort dem. Har tyvärr (?) googlat en gång hur de där äggen utvecklas och hur det går till när de tar sig in i hästen och sådär och sedan dess blir jag myyyycket äcklad när jag ser äggen och tar genast bort dem. Blää!

Efter pysslet fick hon nytt Sorbactförband, hoppas det sitter kvar lika bra som det jag satte dit igår. Hoppas hoppas! För det funkar bra. Tryckte ut en del var/snusk ur såret och gjorde rent innan jag satte dit förbandet. Hon klagar inte alls, snälla söta häst. Klok häst, hon vet att jag bara vill väl när jag håller på och petar och donar med sår. Det kan inte vara speciellt skönt att bli tryckt och klämd på ett sår med svullnad runtomkring dessutom, men hon står helt stilla och låter mig hålla på. Har jag nämnt på sistone att hon är världens bästa häst? Om inte så .. 


Zeppolin är utan tvekan världens bästa häst. Med eller utan "plåster" mitt på nosryggen.

 

söndag 5 augusti 2012

Sommargrejer.

Det händer inget speciellt på hästfronten, därav glest med inlägg. Kan å andra sidan svamla på rätt bra ändå, om jag vill. Det har bara inte blivit av. Zeppolin njuter av att äta gräs, njuter dock inte ett dugg av insekterna. Bromsen är värst, de bett hon fått på huvudet är inte att leka med. Ett sitter mitt på nosryggen, precis där flughuvan slutar så det skaver på såret emellanåt så att kanterna går upp lite och blöder. Att vara utan flughuva är dock inte ett alternativ, så det är till att pyssla om såret på bästa sätt så att det håller sig fint. Lite svullen omkring, precis som vid de andra bromsbetten.

Nope. Jag gillar inte sommar. Den här sommaren har dock varit ovanligt sval i och för sig, vilket jag uppskattar. Jag älskar Zeppolin över allt annat, vill inte vara utan henne. Men på sommaren är det värdelöst att ha häst och vara häst om man heter Heidi och Zeppolin. Tacka vet jag våren och sommaren... 


Hon vill in 1-2h tidigare än vad intagstiden är nu (19.30-20.00).. Myyycket nöjd häst om man tar in henne tidigare och antingen släpper in i boxen eller pysslar lite i gången. Denna sommar har hon sluppit att gå ut på dygn, mycket uppskattat! From v. 33 kommer de in mellan 18 och 18.30 och så kvällsmat som vanligt 21.30-22. Det kommer tant uppskatta (matte också). :)

Idag fick jag dessutom samtal (efter intaget) om att hon visst blött lite näsblod. Det har hänt förut och beror på sönderfrustade blodkärl, ser värre ut än vad det är. Men ändå inte trevligt.. Såret på nosryggen hade gått upp också, men snälla stallmänniskan som ringde skulle badda det lite och sådär så det skulle sluta blöda. Det första Zeppolin gjorde efter att ha kommit in var nämligen att klia huvudet/pannan så det är inte så konstigt att såret gått upp igen. Det är ytligt, men ändååååååååå.

Nämnde jag att jag hatar broms?


Nog om dem nu dock. 

Hur går det med motionerandet av totto (och matte) då? Hur sköter sig den gravida kroppen? Den tycker att foglossning är en förträfflig grej att sysselsätta sig med. Bra, förstås men det gör ont ont ont. Jag skrittar ut i skogen då och då på Zeppolin om insektsmängden är låg och vädret inte är kvavt/jättevarmt. Varken hon eller jag njuter av turer som går ut på att nonstop vifta bort insekter (trots flugmedel etc). Men när vädret är "perfekt" och det knappt syns till några insekter i skogen - ja då njuter vi båda. Har märkt att jag får mindre ont av att skippa sadeln än att rida med sadel. Få se hur länge till jag kan motionera henne uppsuttet, sedan blir det till att hålla sig på marken och hon får motionera sig själv (läs: bland annat bli longerad). Tur att de rör sig i hagen om dagarna iallafall, vill inte att tant ska bli stel och dann. :) 


Hur som helst.. Hästen mår bra förutom de där betten/såren. Ja och så var det väl inte så nice att hon pga regnig sommar fått röta i framförallt ena framhoven så rejäl hålvägg bildats. Det fick hovis åtgärda i onsdags när han var ut för att sko henne. Han skar bort en bit av hoven för att bli kvitt hålväggen och för att släppa in så mycket luft som möjligt till rötan - det gillar nämligen inte de bakterier som ger röta. Luft är deras största fiende. Ju mer luft som kommer in/åt där desto bättre. Hon lider inte av att hoven är ful och skuren på det där sättet, huvudsaken är trots allt att det försvinner. Han sa att denna sommar har det varit extra mycket röthovar, men det är inte så konstigt med tanke på regnmängden..

Matte mår .. skapligt. Men snart (!) så är bebis ute och "återhämtningen" kan börja.. och ett nytt liv på sätt och vis. Men det är efter oktober det, ett tag till får jag allt kånka omkring på den livliga bebisen i magen.