söndag 5 juni 2016

Sommarlunk.

Sommaren är onekligen här. Hästarna ute på bete dygnet runt och har det bra. Tant får komma in och vila då och då, speciellt om det varit en riktigt varm dag. Idag var inte tanken att hon skulle komma in och vila, tanken var att hon skulle komma in och äta lite lucern och sen skulle vi ut och rida en sväng. Hon åt det som var kvar i krubban sen igår. Därefter tyckte hon att det var sovdags. Jag tyckte det var dags att rida. Borstade av henne, slängde på ett schabrak, bakskydd och träns på henne och hjälm på mig och så gav vi oss ut på en tur i skogen. Då hon verkade så trött i boxen så bestämde jag mig för att det skulle bli en lugn tur bara, ingen galopp eller sådär. Vi skrittade och lade in några travsteg här och där för övergångarnas skull, för jag tyckte nämligen att hon kunde ta och jobba lite i skritt åtminstone. Den där kroppen behöver lite mer jobb i sig, inte bara "fri lek" (läs: springa snabbast och ha roligt!) när vi är ute på turer. Ibland får man vara lite seriös också. Hon behöver det.

Det var en trevlig tur. När vi var på väg hemåt såg jag något på stigen längre fram. Det var snarare någon än något. Sa "titta där sitter en ekorre" högt för mig själv (nåja, till Zeppolin men det är ju inte som att hon svarar). När vi närmade oss så ställde sig den så kallade ekorren upp. Det visade sig var en rävunge modell HUR SÖT SOM HELST! Den tittade på oss och sprang sedan iväg fort som vinden bortåt, stannade då och då för att kolla på oss och så sprang den vidare igen. Jag har aldrig sett en rävunge live, bara vuxna eller unga vuxna rävar. Senast igår gick en igenom några hagar bakom stallet och även uppe på gödselstackens "murade" kant. Är nog samma räv som brukar hänga i krokarna, den är fräsch (ingen skabbräv alltså) och är väldigt nyfiken av sig. Kan nog vara den som en gång satt mitt på ridbanan när en i stallet red ett pass på ridbanan på sin häst. Orädd är bara förnamnet.

Hur som helst, nog om rävar.

Vi tog oss hem. Tant fick mer lucern i boxen innan utsläpp i hagen igen. Eller ja, det tänkta utsläppet. Hon åt sin mat och däckade sedan stående intill boxväggen. Mulen halvvägs ner mot golvet av trötthet. Jag hade verkligen inte hjärta till att sparka ut henne i hagen där och då och frågade om utsläppshjälp av den som ändå skulle ut och fodra sina hästar lite senare. Zeppolin stod och vilade i fem minuter innan hon gav upp och lade sig ner istället. Trött tant är trött. Boxgrannen som står inne en natt nu pga tävling imorgon lade sig också ner efter en stund och hon som alltid är inne på nätterna låg redan ner i sin box i andra änden av stallet. Tre av tre hästar däckade. Hårt att vara häst. ;)

Vi var ut på en tur igår också. I sällskap av en av hagkompisarna (hon har förresten hela fyra stycken tjejer i varierande åldrar nu som hon bossar över då hon är ledaren i hagen. Var bara att damma av ledarstoegenskaperna när sällskapet byttes ut i höstas och hon plötsligt efter sisådär 6 år som lägre i rang blev bossen igen) och en valack av modell Lipizzaner. En lugn lite längre tur blev det över stock och sten. Välbehövligt och trevligt med sådana turer. :)

Får se hur det blir imorgon, jag rider sällan fler än två dagar i sträck. Beror i och för sig på hur jag rider och vad vi gjort, men oftast max två dagar på raken innan det blir en vilodag och så på't igen efter det. Två lugna dagar nu så det blir nog en tur imorgon också.

Vi ska nog dessutom haka på och börja träna för tränare också, centrerad ridning. Vi var med på en endagskurs ett par år sedan och det var nyttigt och roligt. Tänker mig att vi är med i framförallt skritt då vi aldrig är på ridbanan annars. Tänkte hoppa på det nästa gång hon kommer till stallet för lektioner, Zeppolin var nöjd med upplägget (och var jättetrött mentalt efter den dagen - det var jag också) sist och det känns som lagom nivå för oss. Kan säkert avancera sen med att ha inslag av trav och så vidare, men främst är det skrittjobb jag är intresserad av för vår del.

Inga kommentarer: