lördag 21 maj 2011

Flåsflås.

Man vet att man är lite ur form när man som ryttare flåsar mer än vad hästen gör efter totalt 5-6 varv i galopp (uppvärmningsgaloppen). Ehrm. Joråsåatteh... Jag måste verkligen skärpa mig och få upp flåset om man säger så, Zeppolin flåsade ovanligt lite under dagens ridtur trots galopp och sådant som brukar ge flåsighet. Matte däremot. Puh.. ;)

Började med att skritta ut en sväng med Malin och Aztor. Det blev 3km i skogen. Mätte nämligen sträckan med min telefon, skaffade ny någon dag sedan och den kan man göra en massa roligt med. Igår mätte jag också hur långt vi red och då var det 5,2km ungefär. Man ser det på en karta och sådär också. :)

Hur som helst, skrittuppvärmning i skogen och så ett lätt pass på ridbanan efter det. Det gick sådär först då matte var alldeles för ofokuserad, sen efter trav och galopp började det lossna för oss och hon gick superbra i skritten på slutet. Passade då på att trava några varv i den formen hon hittat och stannade i, sen skrittade jag av henne för hand. Dusch av häst, kort torkpromenad och så in för att äta middag. Jag däremot hamnade i stallets nyöppnade lilla privata fik, behövde sitta ner och dricka en läsk innan jag kunde ta tag i det som var kvar. Under den tiden jag var där så hade hästen passat på att rulla sig i boxen. Förstår henne faktiskt: nyriden, nyduschad OCH ny lockande torv i boxen - perfekt för att rulla sig. Borstade av henne innan jag åkte hem och så var den dagen i stallet slut.

Gräset har, som alla vet, kommit upp. Lyckliga hästar! En del har redan gått ut på dygn.
Jag tror att om jag skulle slänga ut min på dygn nu så skulle jag få det onda ögat deluxe från henne. Världens dummaste matte vore jag. Få hästar är så stallkära som hon är.. Hon vill helt enkelt komma in på eftermiddagen/kvällen för att vila, sova, äta lite krafft, vila lite till i den sköna torven. Hon brukar nästan ligga ner varje kväll enligt vittnen. Hon verkar tycka (ännu) mer om att ligga ner och vila sen hon ställdes över på torv. Sötklumpen då, hon har det rätt bra hon. Hon kommer förmodligen få gå ut på dygn några veckor i sommar åtminstone. Alla hästar åker ända ut på nätterna när stallen ska städas/högtryckstvättas/boxväggar oljas/whatever som gör att hästarna inte kan stå inne. Brukar vara då jag släpper ut henne på dygn några veckor framåt.

Gräs i all ära, men hon vill ändå in "som vanligt". Speciellt om det är mycket insekter, då tycker hon att jag (för någon måste man skylla på tydligen) att jag är dum som inte tar med henne in i stallet när jag går till hagen för att fylla på vatten eller så de dagar hon inte ska ridas (= tas inte in). Är det för varmt och för mycket broms dagtid så fick de förra året komma in lite då och då några timmar. Hon och hagkompisen alltså. Hoppas denna sommar inte blir lika jobbig i insektsväg som förra. Zeppolin såg hemskt ut på huvudet och under magen. :(

Hur som helst. Hästarna är glada, gräset växer och magarna likaså. Zeppolin som jag lyckas få lite bättre (läs: mindre) omfång på fick tillbaka det då jag var extra dålig under två veckor och hon bara reds sisådär 5ggr varav tre gånger i enbart skritt i skogen ungefär. Nu är vi igång igen, jag vill inte att hon ska bli tjockare. De får såklart inget lunchhö längre eftersom alla hästar ändå ratar den till förmån för gräset. En del får inte ens frukosthö för de vägrar äta den eftersom de vet att de ska ut till gräset efteråt. Zeppolin får 1kg hö till frukost, det äter hon inte upp helt och hållet. Brukar ligga en del kvar (en fjärdedel kanske), men vill ändå inte ge mindre för ibland har hon ätit upp nästan allt. Vid intag (kvart i sex-sex) så får hon också ett kg. Hon brukar äta upp allt från hönätet och en del av det som hamnar på marken, men hon dammsuger inte upp allt så att säga. Efter middagen är det liksom vilotid och då kan höet lika gärna ligga där det ligger. Till natten får hon tre kg och det tycks vara bra fortfarande. Knappt fem kilo hö per dag alltså, det får vara så tills hon inte vill ha så mycket intagshö heller. Då får hon nog bara en symbolisk mängd (halvt kilo eller så..) till middag.. :)

Hon har blivit ännu rödbrunare/ljusare i färgen nu. Sommarkänslor helt klart. Fint när de skiftar i färg sådär. :)
Mörk på vintern, ljus på sommaren. Svansen har slingor sen förra året då den blev solblekt här och där. Ser också rätt fint ut, trist med helsvart svans liksom. ;)

I torsdags åkte jag till stallet på kvällen av olika anledningar. Jag kände att det var då jag behövde henne som mest så jag sparade stallfixandet hela dagen även om jag hade haft tid att åka dit på eftermiddagen. Jag red inte då, jag borstade och ryktade henne ordentligt - sen tog vi en kvällspromenad. En kvart sådär, tillräckligt för matte och häst att få frisk luft. Dessutom väntade kvällsmaten hemma i boxen sen eftersom vi gav oss ut 21.40 och kvällsfodraren redan var igång med att fodra hästarna då, jag lade in hennes mat själv dock, men ändå.

En bild på oss, svårt att fota båda - men äh, det får allt duga och avsluta detta inlägg dessutom. :)Inga kommentarer: