lördag 23 augusti 2014

Skrutt.

Tant Z är lite skruttig för tillfället. Lite trött, moloken och ur form (kroppsformen är dock.. eh.. rund). Inte nog med det så upptäckte jag att hon inte travat rent när jag sett henne trava i hagen. Longerade henne i onsdags för att kolla om jag såg något och jodå - hälta i höger varv. Hon ville inte gärna trava, men hon gör ju som man säger så hon gjorde det ändå men såg inte speciellt glad ut. Såklart.

Frida (veterinär som har häst på samma ställe) skulle vaccinera Zeppolin och när hon ändå skulle göra det så passade jag på att be om hjälp att lokalisera det onda. Höger fram eller vänster bak. Eller både och. Kunde eventuellt vara en hovböld på G, även om ingen av oss riktigt trodde på den teorin. Skon togs av på höger fram och så kläm kläm. Våtvarmt omslag fixades på plats och så skulle det väntas ett par dagar. Igår klippte jag bort det. Hältan är kvar och hovböld är det inte.

Idag fick det därför bli böjprov och det gav resultat, även om vi inte vet vad det är som orsakar det onda. Hon reagerade på lågt böjprov på höger fram och hon reagerade på båda bakbenen men mest på vänster bak (högt). Det tyckte hon inte om och var besvärad av att böjas i det benet. Så något är det någonstans. Oklart vad dock.. Det blir nu en metacamkur så får vi se om hon blir bättre eller om det inte gör så stor skillnad. Hoppas det går över, gärna relativt snart och utan problem. Kanske halkat i hagen eller sådär.. Hon är inte varm eller svullen heller. Hur som helst så är det såhär det är just nu.

Trist att hon är ur form nu när det är lagom temperatur för ridning och motionering överlag ute. Hoppas såklart att vi snart är igång igen, även om höstens planerade pay and jump plötsligt känns väldigt väldigt avlägsen som det är nu. Kanske inte blir av. Kanske blir av. Beror på hur det här ter sig framöver, den här lilla hältan som dykt upp.

Hon är trött och inte riktigt sig själv, jag hoppas innerligt att det "bara" är beteströtthet och att hon efter ytterligare några nätter inne och mer mat (hö på morgonen också, inte bara på kvällen) blir piggare. Frida kommer dock att ta ett blodprov på henne framöver för att se om hon har PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, även kallad Cushings). Det skulle förklara tröttheten och lite annat, om det inte blir någon förändring på den fronten "av sig själv" snart. Drabbar främst äldre hästar och ja, Zeppolin är trots allt 23 år nu.

Hältan är det minsta bekymret egentligen. Att se henne trött och inte riktigt vara som hon brukar gör ondare i mattehjärtat. Det påminner mig om att hon trots allt börjar bli lite till åren och att med åren kommer krämporna krypandes vare sig man vill eller ej. Hon är ingen ungdom, även om hon ibland beter sig som en när man rider. Nädu skrutthäst, nu tar du och blir dig själv igen så mattehjärtat slipper ha konstant hjärtsnörp!

Inga kommentarer: