söndag 21 augusti 2011

Några saker bara.

Några saker bara innan jag ska svassa in i duschen och bli ren för andra gången idag:

Zeppolin är högbrunstig. Kul nästan jämt. Nästan synd om henne för att hon är så överkåt och blir så till sig av att komma i närheten av andra hästar (läs: valacker). Speciellt hennes loverboy Gold som står i boxen mittemot. Det är hennes favoritoffer såhär i brunsttider. Han klagar inte över uppmärksamheten om man säger så, i pojkhagen idag när vi försökte (spark spark spark i sidorna på hästen och överdrivna smackningar - då kunde hon NÄSTAN gå framåt med en hastighet av 1km/h...) så hade just Gold fullt sjå med att showa för Zeppolin. Som blev helt till sig och skvätte än hit och än dit, både stillastående och när vi skrittade. Tre killar som alla hade fokus på henne - hon var i himlen. Matte var inte i himlen för jag satt på nämnda häst och försökte få hästen att gå framåt så att vi kunde skritta fram och ta oss till ridbanan för "ordentlig" ridning. Såhär brunstig är hon: Hon skvätte i farten när vi gick på grusvägen - 50m innan vi ens kommit fram till killarnas hage. Enough said.

Hon såg en (valack..) häst försvinna in i skogen med sin ryttare då när vi var på ridbanan och just kortat tyglarna för att försöka få lite ordning på flumhästen. Man kan säga som så att det tog sisådär 7 skrittvarv innan hon slutade snegla åt det hållet där hon såg honom försvinna in i skogen. Bortsett från det så var hon jätterolig att rida idag! Jobbade på hur bra som helst och jag förvånades gång på gång över hennes arbetsvilja. Hon var visserligen överdrivet laddad och pigg, men det utnyttjade jag till fullo då hon var så himla arbetsvillig. Sen att hon knappt kunde skritta normalt mellan galopperna utan hellre ville takta för att hinta om att hon vill springa mer och inte gå runt och jobba i skritt.. det är som det är. Hon var glad hela passet igenom och ruskade busigt på huvudet de första galoppvarven så dem fick jag ärligt talat ta i fältsits för att hon skulle få springa av sig. :)

Det här var första gången vi red efter EQ-behandlingen i tisdags då hon blev stretchad ordentligt, fick akupunktur, lite massage och laserbehandling. Jag var nyfiken på hur det skulle kännas i galoppen idag, om det var någon skillnad eller om hon fortfarande ville sakta av efter två varv i vänster varv och om hon kändes stel eller så. Jag kände ingenting av det! Varken i höger eller vänster varv. Kanske var det bidragande till att hon var så pigg utöver det vanliga också, att springa med lätthet utan "något" som kanske störde i kroppen. :)

Jag var i stallet fem i halv sju imorse. Kom hem efter halv tolv. Fem timmar i stallet? Eh. Okej. Hann med en del visserligen och jag hatar att stressa, men fem timmar var lite väl kändes såhär i efterhand:
- Morgonfodring.
- Utsläpp av hästar.
- Sopa i blå stallet.
- Frisering av Zeppolin. Hejdå långa sommarman! Manen är inte färdigfriserad dock, den ska fixas till om någon dag när den fått "lägga sig tillrätta" ordentligt och jag ser ojämnheter bättre och sådär.
- Ridpass som varade en timme.
- Dusch av svettig häst.
- Vattenpåfyllning i hagen efter att ha skrubbat tunnorna.
- 10 min fikapaus.
- Smörjning av sadel och träns, det behövdes.
- Spola av benskydden och hänga upp schabrak på tork, ta undan övrig utrustning.
- Mocka.
- Fixa hö och krafthinkar.
- Sopa stallet.

Sen var jag liksom klar. Kan ändå inte fatta hur allt kunde ta så lång tid.. Jaja, jag åkte hem och tog en dusch, åt lunch och tittade på tv nerbäddad i sängen. Behövde helt enkelt vila. Jag skulle vara tillbaka i stallet vid fem eftersom en ny häst skulle släppas ihop med Zeppolin och hennes bästis Escada. Jag somnade och vaknade med ett ryck 16.38. 16.55 var jag i stallet.. Ihopsläppet blev halv sex dock, innan dess fixade jag Zeppolins vatten i boxen. Hade medvetet lämnat det till eftermiddagen.

Ihopsläppet var väl som väntat. Lite spring, lite sparkar och hot hit och dit från Escada som vaktar Zeppolin som är HENNES kompis och ska då inte delas med någon ny häst som kommer in och tror att den ska få vara med. Med andra ord hälsade väl inte riktigt hästarna eftersom Escada var noga med att alltid vara på den sidan av Zeppolin som vätte åt Okies håll. Hon höll sig på håll och var avvaktande. Utforskade hagen istället för att försöka sig på närmanden. Zeppolin kom näästan fram till Okie vid ett tillfälle men Escada hann se det så hon gick emellan. Jag tror hur som helst att det blir bra inom ett par dagar, Escada brukar vara vaktig mot "hennes alldeles egna kompis" men det släpper sen. Escada och Zeppolin har trots allt gått ensamma mest hela tiden i över ett år. En annan häst kom in tillfälligt i våras innan den flyttade, sen har de varit ensamma hela sommaren igen och de blir ju lätt överdrivet tajta då så att säga. Tramshästar. :)

Det var trots allt så att innan Zeppolin släpptes ihop med Escada och en annan häst så var de två hästarna tajta och Escada vaktade SIN kompis noga då i sisådär två dagar. Sen var det plötsligt den hästen som var tredje hjulet på sätt och vis då Zeppolin och Escada blev vänner. Det funkade bra ändå dock, då den tredje hästen växlade mellan att hänga med Zeppolin och att hänga med Escada. Därefter kom det in ett fjärde sto och då blev hon mer kompis med den så alla hade en kompis. ;)

Nästa helg kommer Impreza (boxgranne till Z) hem, hon ska också in i vår hage så de blir fyra. Fyra är bättre än tre, då har alla någon att hänga med och det blir aldrig någon häst ensam när man tar in sin häst för att rida osv.

Eh. Jaha. Det här blev lite längre än planerat. Så kan det gå.

Jag ska duscha och krypa till sängs.

Det är en sådan där.. vahetteree.. jobbdag imorgon.


2 kommentarer:

Vaktliv sa...

Hälsade på en kompis häst i onsdags, han var nog lite sugen för varje gång stoet i hagen bredvid kom lite närmre blev han helt till sig.. Han knuffade till mig flera gånger när jag inte märkte att jag "stod ivägen" för honom :P
Kanske är "den tiden" nu?

emelie sa...

Du kan få en rabattkod gratis om du vill. Har flera :D