tisdag 7 augusti 2012

Läget.

Igår ringde en kvinna från stallet och sa att såret på nosryggen hade sett illa ut på morgonen och att hon därför tvättat rent det, haft på idominsalva och så fick Zeppolin på sig grimma och lånad flyveil. Flughuvan ligger som sagt precis över såret så det var uteslutet. När jag åkte dit för att ta hand om henne och såret så såg det mycket riktigt äckligt ut, varade och hon var rejält svullen. Tryckte ut den vätska som gick att trycka ut och hade därefter på Sorbact över det. Tanken var god med flyveilen men hon hade fått rejäla skav av dem vid öronen. :( 

Dagens instruktioner till morgonfodraren/utsläpparen var därför: 
Om "bandaget" släppt eller om det regnar mycket - ta bort det och skippa flughuva/skydd.
Om det sitter kvar bra och det inte regnar - flughuva på.

När jag och mannen kom dit idag så satt bandaget så som jag satte det igårkväll! Ingen flughuva på då det regnade imorse, men trots lite regn satt det kvar. Wohoo. 


Det hade sugits ut en del snusk ur såret under natten och dagen, såret fick lufta sig medan jag pysslade med tant i övrigt och husse skötte markservicen (mockade, hämtade ner hö, fyllde på vatten ute i hagen och bytte vatten i hinkarna i boxen). Apropå mockningen så var det andra gången någonsin som han tog hand om mockningen helt själv, han bad mig dock kolla efteråt så att det var bra och som det skulle. VG+ blev betyget för mockningen. ;) 

Tant hade rullat sig och dessutom såg jag att hon hade fått sommarens första styngflugeägg på frambenen. Fram med saxen och skrapa bort dem. Har tyvärr (?) googlat en gång hur de där äggen utvecklas och hur det går till när de tar sig in i hästen och sådär och sedan dess blir jag myyyycket äcklad när jag ser äggen och tar genast bort dem. Blää!

Efter pysslet fick hon nytt Sorbactförband, hoppas det sitter kvar lika bra som det jag satte dit igår. Hoppas hoppas! För det funkar bra. Tryckte ut en del var/snusk ur såret och gjorde rent innan jag satte dit förbandet. Hon klagar inte alls, snälla söta häst. Klok häst, hon vet att jag bara vill väl när jag håller på och petar och donar med sår. Det kan inte vara speciellt skönt att bli tryckt och klämd på ett sår med svullnad runtomkring dessutom, men hon står helt stilla och låter mig hålla på. Har jag nämnt på sistone att hon är världens bästa häst? Om inte så .. 


Zeppolin är utan tvekan världens bästa häst. Med eller utan "plåster" mitt på nosryggen.

 

1 kommentar:

Andrea sa...

Fina Zeppolin, hoppas hon blir bra snart. Och duktiga Peti, se till att låta honom avlasta dig så mycket som möjligt trots att Zeppolin är din pärla, du måste ju ta hand om dig själv och bebis just nu :)