lördag 9 februari 2013

Skithäst/skitig häst. Same same.

Imorse hade jag utsläppet. Det skulle släpas och släppas ut hästar med andra ord. Inte så roligt väder med vind och snöyra, men det gick rätt smidigt ändå. Zeppolin fick stanna inne efter att alla (förutom två andra hästar som inväntade ägare/medryttare i stallet för ridturer..) gått ut. Hon behövde en rejäl borstning kan man lugnt säga. Hela magen och rumpan på vänster sida av kroppen hade intorkat kiss/bajs/torv/whatever. Charmigt, verkligen. Hon ligger ju ner varje kväll/natt så det är inte så konstigt att hon blir skitig såklart, men nu var det ovanligt mycket. Brukar "bara" vara lite på rumpan men nu måste hon ha lyckats pricka in en smutsig del av boxen. Blä.

Kan lugnt säga att jag längtar tills det blir vår och varmare ut så att jag kan ge henne ett ordentligt grundligt vårbad! Jag kan borsta tills armarna trillar av, hon kommer ändå lukta "mystiskt" i pälsen pga all ingrodd skit hon ligger i inne i boxen. Nåja.. Det är som det är. Hon hade verkligen inget emot att bli borstad en längre stund innan jag slängde på täcket och tog ut henne i hagen till sina kompisar. :)

Jag är inte nöjd med hur hennes box är just nu strömässigt. I vanliga fall har hon torvbädd, men just nu är det torv och halm blandat. Dels för att jag torven varit frusen och det går åt så mycket torv den här hösten/vintern och då hinner inte balarna tina innan det måste fyllas på och dels för att jag nu bara har en bal torv kvar och fick helt enkelt bita ihop och ha in halm. Jag vill helst inte ha halm då jag inte vill att hon ska få tillbaka sin hosta, men det verkar gå bra. Jag öppnar hennes lucka ut när jag ströar med halm och givetvis har jag inte in någon halm när hon står inne. Som jag nämnde så har det gått åt mycket torv den här hösten och vintern, ovanligt mycket. Inte så.. kul för plånboken nej. Zeppolin är förstås glad över att ha halm att pilla med/äta på nätterna när maten är slut. Ekonomin tillåter inte torvinköp just nu så.. tjohej. Halm it is. Inte kul att mocka i halm och inte ligger det kvar lika bra som torv heller. Torv funkar bäst för tant Z som är en mästare på att dra bak allt strö i boxen.

Imorgon har jag lunchfodringen. Kan inte påstå att jag ser framemot det. Det blir lite.. mycket egentligen. Har inte alltid orken till att släpa ut mat till alla hagar, sopa alla tre stallen och göra allt som ska göras med min egen häst. Kroppen är fortfarande inte helt återställd orkmässigt så att säga.. Men det är bara att göra det, det var ett av få pass som var lediga denna vecka som jag kunde så det är till att gilla läget helt enkelt. Det ÄR slitsamt att ha häst, men det är sannerligen värt det. Både orkmässigt, tidsmässigt och pengamässigt. Det jag får tillbaka från Zeppolin är ovärderligt och jag njuter av det så länge jag kan. Hon är 22 år och hur jag än vägrar tänka tanken på att hon en dag kommer att försvinna så är det ett faktum om x antal år och då vill jag känna att jag tagit tillvara på all tid med henne på bästa möjliga sätt! Min bästa vän..


Nog med gnäll och negativa tankar. Nu ska jag fundera på om jag ska bädda ner mig. Jag är inte van att behöva kliva upp för dagen redan vid sju.. Bebis och jag brukar kliva upp för dagen vid halv tio-tio nämligen.. :)

Inga kommentarer: