söndag 6 februari 2011

Het.

Jag är helt slut i armarna och benen idag. Dels för att jag har ont i vaderna sedan i torsdags, dels för att jag har träningsvärk sen gårdagens ridtur dessutom - mest av allt är det dock för att dagens ridtur sög musten ur mig fullständigt!

Åkte till stallet så att jag skulle kunna rida iväg senast 11 och komm
a tillbaka lagom till lunchen. Klarblå himmel och sol, helt underbart ridväder med andra ord. Zeppolin slapp ländtäcke idag eftersom det var plusgrader och vindstilla. Vi skulle rida samma väg som igår, mest för att helt enkelt kunna trava och galoppera ordentligt. Vi (hästen) behöver det. :)

Hon var pigg på vägen upp till skogen, gick ovanligt raskt. Brukar gå lite småsegt upp till skogen annars, vem vill lämna hemmets trygga vrå hur som helst? Speciellt då matklockan i kroppen sagt att det snart var dags för mat dessutom. Hon brukar vara segast runt lunch och intag nämligen, hon vet mer än väl att det är mat på G och då ska man inte ut och rida. Dumma matte som inte fattat det! ;)

Nåja, väl i skogen märkte jag att tant hade energi. Mer än vanligt alltså. Här trodde jag att hon kanske skulle känna av gårdagens galopperande och sådär, vara lite mindre pigg. Man skulle kunna säga att jag hade väldigt fel. As in väldigt väldigt fel. Travade och det gick ju bra, sprang inte fort men var helt klart pigg. När vi kom till kalhygget för att rida på vägen där så.. blev hon lite piggare. Vi hade lite olika åsikter om farten vi skulle hålla i trav, vi körde någon form av kompromiss och det funkade bra. :)

Sen .. ja sen ja. Det var dags att galoppera och herregud. H e r r e g u d. Hon skulle minsann springa fort och inte tönta sig i normal fart, det är väl inte roligt heller? Borde jag väl fatta och sluta bromsa. Hon ville springa fort och det vill inte jag att hon skulle göra nej. Bromsen var rostig idag så det gick sådär att bromsa. Hon skulle absolut inte sakta ner om hon inte absolut var tvungen, det såg nog rätt.. ofint ut när jag försökte få henne att lugna sig och sluta vara så springig. Höga händer, låga händer, varierande höjd och gud vet vad. Satte mig ner ordentligt i sadeln för att få mer kraft bakom inbromsningarna men vad hjälper det när hästen bestämt sig för att galopp är JÄTTEROLIGT och det ska gå JÄTTEFORT! Jag "Vann" förstås i slutändan, hon blev helt genomsvettig och skummade på halsen av förbygeln som låg emot där. Var tom fuktig på rumpan märkte jag då jag skulle klappa henne när vi galopperat färdigt (totalt 500m under ridturen eller något) och inte ville klappa på den blöta halsen. Hej svetthäst liksom. Hade hon inte varit så himla het (pigg är en underdrift) så hade hon blivit lite mindre svettig, men nåja - nu blev det svettindräkt häst..

Hon skenar alltså inte, det har hon aldrig gjort - däremot kan hon bli riktigt stark ibland. Som idag. Jag hade ett annat bett än jag brukar dessutom, det hjälpte då inte. Jag ska byta igen till ett annat tredelat så får vi se hur hon går på det. Hon gick bra i traven (när hon lugnat sig och insett att vi inte skulle galoppera mer) och jättebra i skritten. Duktig duktig häst! :)

Såhär svettig var hon när vi skrittade hem..


Och det är dagar som denna jag ångrar att jag inte klippte henne i vintras (inte bara i oktober), då skulle hon torka fortare och/eller inte bli såhär svettig. Nu känns det som om det är lite sent att klippa henne när jag inte klippt henne i övrigt under vintern. Men jag vet inte. Just idag hade det varit skönt om hon varit klippt.

Hemma i stallet så svampade jag av henne i spolspiltan och sen fick hon helt enkelt gå in i boxen för att äta sin lunch medan hon torkade. Hagkompisen hade redan fått lunch i hagen så det var lika bra att Zeppolin fick äta sin ifred inne. Hade ingen lust att lägga på ett täcke på en blöt/fuktig häst. När hon nästan torkat helt överallt så borstade jag henne ordenligt och slängde sedan på ett fleecefodrat regntäcke. Varmt som det är idag så hade det täcket hon hade innan varit för varmt. Har ändrat hennes täckesrutiner from idag. Är det plusgrader
och sol så får hon ha på sig det jag lade på henne idag, är det minusgrader får hon ha på sig termotäcket och om det är många minusgrader eller nederbörd så får hon halstäcket på också. Det snöar/regnar in vid bogen annars om hon är utan halstäcke.. inte så trevligt för henne. Då får man stå ut med att manen nöts av istället. Det är lindrigare än att bli blöt innanför täcket och det börjar dessutom klia där sen..


Tog några bilder på henne och hagkompisen innan jag åkte hem. Slängde ut en extra tuss hö (1 kg totalt) till dem då Zeppolin inte åt full ranson hö vid lunch då jag tog ut henne innan hon ätit upp. Det som fanns kvar i påsen fick hon och Escada dela på nämligen.. Här är en bild hur som helst:Inga kommentarer: