måndag 10 september 2012

Veterinärbesöket.

Idag var det alltså dags, dags för det där veterinärbesöket. Kolla tänder, vaccinera, undersöka Zeppolin för att se vad som felar då hon börjat hosta mer de senaste veckorna. Förut har det främst varit när hon ätit kraftfoder (på kvällen när hon får betfor tex) och när man börjar trava vid ridning eller sådär. Nu de senaste veckorna har en hagkompis matte dessutom sagt flera gånger att Zeppolin hostat när hästarna sprungit i hagen, häromdagen sa ytterligare en hagkompis matte att Zeppolin hostat en del (utan att ha sprungit..) ute. Med andra ord kändes det som om jag gjorde ett klokt val i att ta ut veterinär redan nu och inte vänta till oktober då jag egentligen tänkt ta ut veterinär för vaccinering och tandkoll. 

Hur som helst. Stod i gången och borstade när veterinären kom, det första hon sa när hon tittade på Zeppolin när hon stannade till för att prata innan alla undersökningar var att Zeppolin stod och andades med vidgade näsborrar. Vilket de alltså inte gör i vanliga fall när de bara.. är. Inget jag tänkt på, jag pussar bara på dem och håller dem rena från smuts vid behov.. liksom..

Sedan lyssnade hon på lungorna och under halsen. Både när hon bara andades som vanligt och efter att Zeppolin fått andas i en plastpåse för att tvinga henne att ta några djupa andetag med frisk luft efter att påsen tagits bort från mulen. Hon kunde konstatera att det hördes ljud som inte ska vara där om man är problemfri.. Dessutom tar Zeppolin fler andetag per minut än vad en helt frisk häst gör, vilket också är ett tecken på problem med luftvägarna. När jag nämnde symptomen jag noterat både nu när de förvärrats och hur det varit förut så sa hon att hon helt klart är en typisk luftvägsproblemshäst. Troligtvis kronisk bronkit.. som nu förvärrats. Tog ut henne på ridbanan för att longera henne några varv, för att få fram eventuell hosta som hon ju får vid ansträngning och jodå - när hon av egen kraft fattade galopp i höger varv efter ett varv med trav så kom hostan direkt. Märkte också då att den hostan hon fick då var värre än den hon haft förut vid ridning när hon börjat trava eller sådär... 


In i stallet igen och så pratade vi om stallmiljön, foder (hejdå hö - hej hösilage!) och behandlingar som kan sättas in. Kortison är ett alternativ, men ändå inte riktigt det optimala för en häst som nått den fantastiska åldern 21 redan och som har lite (eh..) övervikt och som dessutom käkar gräs ute och kommer göra det ett tag till (speciellt snart då de byter hage) - det är nämligen ökad risk för fång. När man ger kortison alltså. Känns inte helt .. bekvämt. Ett annat alternativ är en andningsmask som hon i sådana fall skulle få andas i en gång per dag för att få i sig medicin, ungefär som astmatiker gör (puffar). Hon tog även ett blodprov för att utesluta infektioner i kroppen innan eventuell behandling sätts in. Analyssvar och lite mer info om sådan där andningsmask plus mediciner får jag på onsdagkväll. 

Efter det där fick Zeppolin gå in i boxen för att få en lugnande spruta och så upp med huvudet på ett ihopvikt schabrak på boxdörren för tandkoll. Konstaterades att tänderna såg bra ut, hon kollade länge och väl men kom fram till att det inte behövdes några åtgärder i år. Förra året hade hon hakar som behövde raspas ner, idag behövdes inget raspande alls. Toppen det iallafall!

Vaccinerad blev hon också som sagt. Så "allt" är klart för i år gällande tänder och vaccin. :) 


Så, luftvägsproblem alltså. Som hon troligtvis dragits med länge, förklarar varför jag ibland upplevt att hon flåsar lite väl lätt/snabbt vid ridning (annat än i skritt). Har mest tänkt att hon precis som jag haft lite halvtaskig kondition helt enkelt. Men.. nähänä.. Det också i och för sig, men mest det här. Det här skulle också förklara hennes kraftiga stönanden när hon ligger ner, det är inget nytt - det har hon gjort i hela sitt liv. Det förklarar inte allt det men gissar att de här problemen förstärker en redan stönande häst så att säga.

Skönt att veta vad det hela beror på, att det gick att sätta fingret på vad som orsakar hennes hostande. Även om det såklart inte är roligt alls att hon har de där problemen. 


Så, det är bra att hon redan står på torv. Annars hade det blivit byte till torv per omgående. Hö ska blötläggas ordentligt (dränkas en stund..) innan hon får det, alternativt byta till hösilage vilket är det allra bästa. Med tanke på att jag själv bara skulle kunna fixa blött hö till två fodringar i bästa fall och knappast kan kräva att andra ska ställa sig och blöta ner min hästs hö en kvart innan fodring så är det byte till hösilage som gäller. Till Zeppolins stora glädje - hösilage är godare än hö! ;) 

Idag dränkte jag hennes intagshö och till kvällen får hon blött hö + hösilage. Senare när de börjar få lunch i hagen så får hon hö ute eftersom de andra äter hö och för att en av hagkompisarna inte ens får äta hösilage så det är hö som gäller oavsett. Dock ej blötlagt men då hon är ute när hon äter det så är det okej ändå. Ett mål om dagen liksom... 

Annars då? Tur att hon har en lucka ut som kan stå öppen dygnet runt ett tag till. Bästa möjliga ventilationen helt enkelt. 

För "sådana här hästar" vore största möjliga mängden utevistelsen bäst, i stil med lösdrift. Jag sa som det var till veterinären att Zeppolin troligtvis aldrig aldrig skulle förlåta mig om jag fick för mig att ställa ut henne på lösdrift året runt. Största sveket av alla svek som finns att tvinga ut henne dygnet runt. Hon HATAR att vara ute dygnet runt, till och med när hon går på bete och det finns smaskigt gräs att äta dygnet runt och det är rena paradiset så.. vill hon in. Hon vill inte vara ute, hon har en gräns för hur länge hon uppskattar att vara ute. Ett dygn är många timmar för mycket enligt henne. Häng i ligghall skulle väl bli hennes grej och då känns det knappast värt det. Inte för att jag någonsin skulle få för mig att ha häst i lösdrift (sådan tråkmåns är jag) men att ens tänka tanken på att hon skulle ställas i en? HAHAHAHAHA.. Herregud nej. De som känner Zeppolin och vet hur hon är skulle troligtvis reagera på samma sätt (dvs skratta åt den absurda tanken)... Mer stallkär häst får man leta efter. Oftast hon som står först vid grinden och väntar på att få gå in, av alla hästar i stallet.. Oavsett om kompisarna är och käkar längst bort i hagen eller så, så står hon tålmodigt vid grinden och väntar på att bli inhämtad. In och äta lite och sen tupplura/vila. Det är vad hon vill göra. Hon bara är sådan helt enkelt. Lite lagom knäpp sådär. Lite pensionärsvarning. ;)

Bara för att vara tydlig så menar jag inte att lösdrift är dåligt. En bra lösdrift är rena himmelriket för många hästar, speciellt unghästar och sådär. Är bara inte ett alternativ för just min häst. 

Nåja, nu gör vi allt vi kan för att få bukt med det här problemet. Ett problem som gissningsvis aldrig kommer försvinna helt och hållet, men hon kommer bli bättre iallafall och det kommer troligtvis inte märkas så mycket sen. Wohoo! 

Mattes ögonsten, rejält drogad med lugnande så ögonlocken blev mycket mycket tunga.. Dock höll hon på att greja med käkarna och tungan under delar av tandundersökningen sen så att ställningen åkte på sniskan och det var svårt att undersöka ordentligt just när hon höll på som mest. Envisa häst. ;) 
Inga kommentarer: