söndag 16 februari 2014

Rutiner.

Det är lustigt det här med rutiner, hur de ter sig. Jag har lite olika rutiner i stallet beroende på vilken tid jag kommer dit, om jag ska rida eller inte, om jag har ett pass att ta, om det är morgon/förmiddag eller eftermiddag/kväll och så vidare i en oändlighet känns det som. Tänkte på det idag när jag var mitt uppe i att fylla på hennes påsar med hösilage.

Detta inlägg tillägnar jag helt enkelt det här med rutiner. Vilka jag har beroende på olika faktorer.

Eftermiddag en dag jag inte ska rida:
Då åker jag oftast dit runt 15.30 - 16 om jag inte har en tid att passa. Börjar med att mocka, lägga in intagsmaten, fylla på hennes påsar och hinkar, tömma skura och fylla på hennes vattenhinkar och sedan hämtar jag in henne. Är hon smutsig så att benen måste spolas så går vi dit först innan hon får gå in i boxen, är hon dessutom lerig för att hon rullat sig så är det borstning som gäller för att få bort det värsta. Kolla att hon är ok, släppa in henne i boxen och så är jag klar.

Förmiddag en dag jag inte ska rida:
Som ovan, men då hon är ute i hagen och inte ska in så kollar jag till henne i hagen och kollar även att de har vatten i hagen. Om det är klent med vatten så fyller jag på. Är jag där före lunch så fyller jag på en extra lunchpåse så det finns till lunchen den dagen plus till dagen efter.

Eftermiddag en dag jag ska rida:
Då gör jag som när jag inte ska rida, men med ridning som bonus. Är det nära intaget så kan det bli så att jag mockar, hänger in mat, fixar vattenhinkarna och sedan tar in henne och fixar påfyllningen av hinkar och påsar efter ridturen istället eftersom jag vet hur gärna hon vill in och äta (hungrig). Är det så att det är tidigt på eftermiddagen och hon ska ut igen så gör jag klart allt i stallet förutom vattenhinkarna. Tar in henne och rider och släpper ut henne igen, fyller på vattenhinkarna och så är jag klar.

Förmiddag en dag jag inte ska rida:
Är det tidigt på morgonen (pga utsläpp av hästar till exempel) så börjar jag med att rida så att hon kan få gå ut efter det. Efter det tar jag tag i sysslorna i samma gamla vanliga "favoritordning": Mocka, lägga in mat, fylla på påsar och hinkar, fixa vattenhinkarna, åka hem.

Har jag lunchfodringen så orkar jag sällan rida också, det händer att jag gör det och då gör jag det i sådana fall innan. Då gör jag klart alla stallsysslor (helst inklusive sopning av stallen innan lunchen också), sedan tar jag in henne för att rida och ha mig, sen släpper jag ut henne och fodrar lunch. Skönast att ha allt gjort innan själva lunchfodringen, blir så trött i kroppen av att gå fram och tillbaka med påsar till hagarna och att sopa. Så sopningen vill jag mer än gärna ha klart innan!

Är det en dag då jag velar angående ridning och motivationen är körd i botten så brukar jag börja med att rida, sen göra resten trots att jag helst vill fixa allt innan jag tar mig an själva hästen. Idag var det till exempel en sådan dag. Kom till stallet kvart i elva, lunchfodringen är någongång mellan halv tolv och tolv. Kände mig inte speciellt sugen på att rida då vädret var trist idag igen (inte som igår dock, då var det hemskt! Men red ändå..) och då det var så nära lunch så kände jag lite tidspress. Sådant kan lätt få mig att hoppa över ridningen och ta det en annan dag istället. Jag gick helt enkelt raka vägen till boxen för att ta grimman efter att ha skrivit upp mig på pass (vilket görs varje söndag) och så ut för att hämta henne. Jag red, smörjde sadel och träns en snabbis, fixade med alla sysslor och flyttade fyra hösilagebalar. Sedan var jag klar att åka hem.

Kväll en dag jag ska rida/inte rida, då hon redan står inne inför natten:
Fixar vattenhinkarna först, fyller påsar och hinkar och därefter mockar jag. När jag är klar med allt det så gör jag det jag ska med henne. Pysslar och rider eller bara pysslar.

Innan jag åker hem från stallet (oavsett när jag är där) så kollar jag vid något tillfälle framåt "slutet" att katten har mat, vatten och ren kattlåda uppe på skullen. :)

Har jag extra saker att göra, som att hämta in en ny hösilagebal eller sådär så brukar jag göra det innan jag fyller på påsar och hinkar, vill ha det överstökat då det är jobbigt att göra. Skönt att bli av med det så att säga..

Den här veckan har jag tagit mig ut på ridturer med motivationen på topp, med motivationen körd i botten, i vidrigt väder och i okej väder. Är nöjd med "hästveckan" som den varit. Heja heja!

Inga kommentarer: