lördag 15 oktober 2011

Not so much.Det vore verkligen att ljuga om jag påstår att det här varit en aktiv vecka när det gäller motionering av häst. I måndags och i tisdags red jag (barbacka). Lämnade in sadeln i onsdags och Zeppolin (och jag) fick vila då. Det skulle blivit en runda i torsdags, men hade förträngt att jag jobbade till halv fem och det blev så förbannat mörkt ute att jag tappade all lust till att rida. Friserade hästen istället, hon sov. Igår var det dags för ridtur igen, hämtade sadeln. Dock kom jag av mig totalt när jag höll på att borsta och sen efter att jag pillat bort torr skorpa/whatever från Zeppolins ärr så upptäckte jag att det fanns illaluktande vidrigt var därunder. Alltså vi snackar illaluktande deluxe. Jag var tvungen att gå ifrån henne då och då för att andas ordentligt för att inte må illa. Det där har då aldrig varat förut så varför nu? Det har spruckit vid två tillfällen (som jag vetat om alltså) under de 14 åren vi hängt ihop. Då har det verkligen inte blivit sådär och definitivt inte luktat illa. Jag tog bort allt som gick att ta bort utan "tvång" (dvs utan att dra och bända..), det luktade än värre då. Gjorde rent med natriumklorid och sen med bakteriedödande medel. Det fick vara så till idag. Idag är det torrt och fint och inget tecken på att vilja vara. Inte just idag iallafall. Ska hålla koll på det ett tag framöver och se om det tänker vara mer eller om det håller sig fint nu igen som det brukar..

Idag fick vi finbesök i stallet av Andrea med 3,5-årig dotter. Dottern skulle hjälpa mig med Zeppolin och sedan rida. Duktigt borstade hon bort lera från Zeppolins ben, borstade svansen och bar grejer. ;)

Planen var att hon skulle rida ett tag (skritta) och sen skulle jag longera Zeppolin så att hon fick röra på sig ordentligt. Skrittade bort till stora vägen och tillbaka. R var hur nöjd som helst, Zeppolin var pigg och på vägen hem i nerförsbacken blev hon rädd för något två gånger. Hon hoppade till och tog ett par galoppsteg. Detta gav mig och Andrea varsin hjärtattack där på marken medan den svajiga tjejen uppe på ryggen var tuff och inte blev rädd. Hon höll nämligen i sig ordentligt i "tygeln" (läs: achenrem fastsatt i longeringsgjorden) och tappade visserligen balansen lite men satt kvar båda gångerna. Imponerande! Sen gick mamma Andrea och höll en hand på dotterns ben resten av vägen hem "utifall att", Zeppolin skötte sig resten av vägen och var snäll på ridbanan också.

Det hade jag iofs väntat mig. Att bli ledd på ridbanan i skritt är det absolut tråkigaste av det tråkigaste man kan göra enligt Zeppolin när det gäller någon form av motion. Hon gick med huvudet lååångt ner mot backen och såg ut att kunna somna när som helst. Det var å andra sidan bra, lugn häst är en bra ponnyridningshäst. ;)

Ner med R och så longering. Z travade nog totalt 7-8 varv idag. Resten galopperade hon. Hon galopperade hellre än travade, dessutom funkade bromsen lite dåligt.. Hon skenade åtminstone inte iväg och drog, men hon hade väldigt dålig koll på vad mina kommandon betydde när jag ville att hon skulle sakta ner. Plötsligt visste hon inte alls vad det innebar det jag sa och gjorde... Överskottsenergi och en vilja att behaga, men liksom på fel sätt.. Nåja, hon fick röra på sig och sen fick hon äta utspilld mat på plattan utanför stallet efteråt. Utspilld = 16 månader gammal tjej hällde ut hink med mat några gånger. R och hon hjälptes åt att ömsom plocka i maten (krafft) i hinken, ömsom mata min häst med maten. Maten som var ämnad för en annan häst egentligen. Hon fick äpplet också som egentligen var ämnad för den där andra hästen. ;)

Efter ridandet och borstandet efteråt och sådär så fick hästen gå ut i hagen och vi installerade oss på fiket för att äta Mazarinkaka. Alla tre var nöjda över att just den kakan fanns den här dagen. Speciellt vissa. :)

Apropå småtjejer och sådär. Jag ska lägga mig. Min sovmorgon är utbytt mot tidig uteritt med sällskap. Ridtur ska påbörjas klockan 08.00. Måste vara tillbaka i stallet före nio. Jag ska nämligen iväg och vara hästskötare och barnvakt på hopptävling i Sollentuna. Ta hand om barnet (den där minsta tjejen jag nämnde en stund sedan) medan mamma rider och tävlar. Det blir nog kul, det var länge sen jag var iväg och tittade på tävling i Stockholmstrakten. :)

Här är en bild på min fina fina fina häst och en liten väldigt nöjd (blurrad för att inte hänga ut andras barn på bild hur som helst) ryttare. Sitter stadigt i och med det fluffiga underlaget och den runda hästen. Spagat i stort sett för så korta ben. Hihi

Lägg förövrigt märke till de vita håren tant Z har över ögonen och så. Gulle! <3


1 kommentar:

Andrea sa...

Mazarinkaka <3
Det är mycket prat här hemma om Heidi och Zeppolin nu :p