söndag 30 oktober 2011

En sådan där söndag.

Fem över sex och jag sitter och väntar på att middagen ska bli klar.
Den här helgen har gått alldeles alldeles för fort! Avundas alla skolbarn som har höstlov i en vecka nu, det vore rätt skönt. Jag hade å andra sida en vecka ledigt första veckan i oktober så på sätt och vis jämnar det ut sig antar jag.

Den här söndagen började slappt och gick sen över i kroppsarbete kan man säga.
Jag har träningsvärk sen fredagens och lördagens ridpass, man kan säga att det inte direkt var till min fördel när jag skulle rensa min skullplats (på höskullen alltså) i stallet på gammalt dåligt halm och några kakor hö. Hade visst hela fem halmbalar under allt det där löshöet/löshalmen. Där ser man. Det var jobbigt för balarna vägde så mycket, sen skulle det spridas på gödselstacken. Puh.. Tog sin lilla tid.

Jag hade mockat innan det där och efteråt var det dags att hämta in hästen för ridtur. Zeppolin hade rullat sig på ena sidan och krävde en rätt utdragen borstningssession för att få henne ren. På med reflextäcke och övrig utrustning och så red vi ut en sväng, mest skritt och lite trav hemåt och när vi väl kom hem till stallet igen så tog vi några varv i galopp på ridbanan för att känna av läget lite bara. Travade en stund och skrittade av, blev en kvart på ridbanan av ridturens totala 50 minuter. Det gick bra, hennes överskottsenergi har lagt sig som tur är och nu var hon relativt samarbetsvillig från början till slut. :)

Borstade av och gav henne mat sen. Sambon dök upp vid fem för att lämna pengar till hö som ska hämtas idag. Hästarna (alla förutom några stycken) i stallet får hösilage, men en i Zeppolins hage kan inte äta hösilage så vi måste ge hö till lunchen. Det är tre hästar i hagen totalt, Zeppolin och den andra hösilageätaren har snyltat hö av den tredje hästen sen vi började ge lunchmat. Idag hämtas hö så vi har våra egna balar. Ska ge hö till lunch och då och då ge hö till kvällen också. Längre tuggtid, vilket kan vara trevligt för tant som står på torv och därmed inte har något att pilla med på natten. När det kommer en halmleverans till stallet nästa gång så ska vi ta ett gäng halmbalar också, det ska hon få som extra tilltugg/sysselsättning under vinterhalvåret. Bra när det blir kallare också att hon har något att tugga på...

Apropå kallare ja. Hade tänkt klippa henne idag, men det blev inte så i och med höhämtning och sådär. Det är ett par stycken som är iväg och hämtar hö i skrivande stund, de hör av sig när de är på väg tillbaka igen för då ska jag och sambon åka ner till stallet igen och hjälpa till att lasta av. Ingen slösöndag idag inte.

Igår red jag ut i skogen med en av Zeppolins hagkompisar plus ägare som sällskap. Det var trevligt. När de svängde in på hemstigen för att galoppera lite bommar på ridbanan så fortsatte jag och Zeppolin rakt fram för att låta tant galoppera av sig lite (för jo, igår fanns överskottsenergi så det räckte kan man säga). Pigg och glad och bra gick det. :)

I fredags blev det ett pass på ridbanan. Det gick bra till slut efter lite skilda åsikter mellan häst och ryttare. Jag hade gramantyglar också, för första gången på ett år tror jag. Den hängde iofs löst där, det brukar räcka för att hon ska skärpa till sig. Jag kortade bara ner den i galoppen för att hon skulle tänka till lite. Efter galoppen släppte jag den helt igen och hon gick jättebra. Glad matte, nöjda var vi båda två efteråt.

Imorgon får hon vilodag. Dels för att jag jobbar till fyra och dels för att det är kolsvart ute när vi väl lyckas få till en eventuell ridtur och jag vill verkligen inte rida på ridbanan imorgon (igen). Pannlampa och ut i skogen lockar inte heller ärligt talat, hon får helt enkelt vila. Hon har gått bra i tre dagar nu så det är ändå dags för en vilodag. Tre dagar på raken är vad vi eftersträvar och sen vilodag och så tre dagar igång igen. Brukar vara ett framgångsrikt upplägg för bästa resultat under våra turer. :)

Nu ska jag ta och läsa lite bloggar och samla kraft till kvällens avlastning/inlastning av hö. Ser inte framemot det då det är smått krångligt att få upp det på skullen. Vi är ju rätt bortskämda med att få hö levererat till stallet i stora vagnar där det står folk på och kastar in balarna på skullen så att vi däruppe "bara" behöver stapla. Nu är det liksom... dags att få upp dem där själv på något sätt och stapla förstås. Få se om det blir via trappan eller om vi lyckas få in dem via någon av luckorna. Det löser sig.. sen.

Men åååh vilken otur, blev inget hö idag. Fick just samtal från en av hämtarna. Det såg inte fint ut, hade inte förvarats bra och luktade inte riktigt fräscht. Tråkigt! Nu hoppas vi på bättre lycka från nästa ställe som ska ringas upp imorgon för koll på tillgång och pris...

Just ja! Skulle bara nämna också att Zeppolins ägare Pernilla skrivit ett inlägg om just Zeppolin och deras tid tillsammans (framförallt som hoppekipage). Även sonen Hop-Zan finns med på ett hörn i det inlägget. Jag är oerhört tacksam över att jag fått förtroendet att "ta över" Zeppolin efter alla år som medryttare/hästskötare/extramatte. Zeppolin kommer aldrig att flytta "hem" igen utan får vara hos mig tills... det där onämnbara som jag helst inte snuddar vid ens flyktigt. Zeppolin mår som en drottning där hon bor nu och blir omhändertagen som en också för den delen. Med andra ord det bästa för tant. :)

Sonen Hop-Zan kommer förövrigt till Uppsala (Lurbo) på lördag för att tävla. Självklart kommer jag att vara på plats och titta. Att se honom hoppa är som att återuppleva Zeppolins gamla glansdagar på tävlingsbanorna. På de filmer jag sett på honom hoppandes så är det läskigt hur lika de är till utseendet emellanåt..

1 kommentar:

Pernilla sa...

Tacka vet jag rundbal, skönt att slippa allt släpande med småbalar :)
Ja det ska bli kul att höra vad du tycker om Hop-Zan den här gången vi kommer.. Hoppas det är bättre än sist iallafall :D