måndag 28 januari 2008

Ingen fölmage längre...

21.51 under söndagskvällen kom ett samtal som inte var av den trevliga och väntade naturen.

Det var A från stallet som ringde för att berätta att Zeppolin kastat sina föl, för jo - det var två stycken trots att de i höst gjorde något för att det ena skulle försvinna. Så blev det alltså inte, trots att de tittat efteråt och konstaterat att det bara var ett kvar. Så fel det kan bli.

Två små halvmetersföl (ena hade Zeppolin trampat lite på dock.. så det var missbildat.. det var en hingst förövrigt) och moderkakan låg i boxen. Detta hände någongång på de fyra timmar som jag hann vara hemma efter att ha ridit och haft mig i stallet. Det föl som var mest intakt och som såg ut att vara i bäst skick (helt och så, såg ingen missbildning eller sådär) var givetvis ett stoföl. Stoföl är vad vi alla lagt in en beställning på. Det blev ett sådant, tyvärr fem månader för tidigt och dödfött tillsammans med sin bror.

Jag fick panik när A ringde. Ångest och tårar och snabbt iväg till stallet med en hunk som körde som en biltjuv dit. Ringde Pernilla (ägaren) på vägen till stallet och meddelade om läget och det är självklart att det här är en ledsam tragisk och tråkig grej som ingen kunnat förutse eller ens fått minsta misstanke om att det skulle hända. Jag menar.. ehrm.. Jag red ut på Sveriges piggaste häst tidigare under dagen (Se förra inlägget) och det var helt enkelt inte meningen att hon skulle ha fler föl efter det som kom förra året. Oddsen för att tvillingar verkligen föds (efter 11 fulla månader) och överlever är mycket mycket mycket små. Så det var "tur" att detta hände i månad fem när fostren fortfarande var så pass små och inte hunnit växa till sig ordentligt.

Men det högg i hjärtat att se det "hela" fölet ligga där.. Med mun, hovar, ögon, näsborrar och öron och allt.. En miniatyralienhäst liksom..

När vi kom till stallet så stod Zeppolin och käkade hösilage. Komma ut från boxen? Pfffffft - "hallå puckomatte - jag har ju MAT att äta!" ville hon nog säga när jag tog ut henne i gången för att rensa boxen från moderkaka, foster och så mocka ur allt äckligt. Hon fick stå i gången och käka helt enkelt.

Zeppolin mådde bra, väldigt smutsig på benen, rumpan och magen dock och så svansen såklart. Allt det där spolade jag rent innan jag åkte hem. Hennes temp var vanlig och hon var samma gamla vanliga coola Zeppolin som alltid.

Veterinär har det pratats med, jag ska ringa imorgon mellan åtta och nio för att höra om vi ska göra något speciellt eller om de ska komma ut och titta på henne eller liknande.

Hon såg bra ut i slidan, ingen feber, inte överdrivet mycket tröttare än vanligt och som sagt - samma vanliga Söttjockis.


Sådant som händer helt enkelt.

När jag släppte in henne i boxen så nosade hon vid boxdörren (där det droppat vatten och lite blod från halmen när jag mockade ur allt äckligt och blött) och så lite inne i boxen, sen gick hon ut ett par steg ur boxen för att norpa åt sig några hösilagestrån som låg bortanför allt spill och sedan började hon äta av halmen jag precis hade ströat boxen med. Zeppolin i ett nötskal. :)

När hon fått vila upp sig efter det här (dock blir det promenad upp till vägen och tillbaka ett tag framöver, för röra på sig bör man trots att man fått ur sig två miniatyrpytteföl) så är det till att sätta igång henne som vanligt. Inte tänka "ingen galopp och dylikt för hon ska inte anstränga sig för mycket med sin stora fölmage".. Ägaren sa att hon hoppas på att jag ska behålla Zeppolin från och med nu. Har ett tag på mig att tänka på saken.. Skulle haft hela året ut att tänka på saken, men nu får jag skynda på tänkandet lite mer. o_O


Nu ska jag lägga mig. Kommer inte kunna somna på ett tag, men jag behöver vila. Tidig (för mig tidigt..) uppgång imorgon för att ringa veterinären och så åker jag nog till stallet och kollar till henne och donar med stallsysslorna. Hönsmamma som jag är så kanske jag åker dit senare på dagen också.. typ eftermiddag/kväll..

Ville bara rapportera.. om att det inte finns någon fölmage längre..

5 kommentarer:

Madelene Nattfrost sa...

Klart du ska behålla henne? Hon kanske är precis vad du behöver. Mycket tråkigt med fölen...

Heidi sa...

Jo, fast jag vet inte om min ekonomi tillåter det. Dock kommer Pernilla att bidra med lite även i framtiden isåfall varje månad som hon gör nu och kanske hennes mamma.. För de vill ju att Zeppolin ska ha det bästa... :)

Och ja.. tråkigt med fölen, men det är bara att ta det för vad det är..

Pixie sa...

Usch vad ledsamt :( Beklagar verkligen. Fast jag vet ju hur ovanligt det är att tvillingar klarar isg och så.. men fy :/ Vad hemsk upplevelse. Tur att Zeppolin mår bra. Jag hoppas att du har möjlighet att behålla henne.

Heidi sa...

Jo, men Zeppolin tog det med ro. Som om ingenting hänt i stort sett. Hon är en cool häst, vilket jag är glad för.

Min mamma är skitarg för att jag överhuvudtaget överväger att behålla henne. För min ekonomi är inte riktigt anpassad för att ha häst.. Men det går bra nu och ägaren bidrar ju liksom med en slant varje månad och är villig att fortsätta sen också om jag behåller Zeppolin. Hon står kvar som ägare, men jag FÅR Zeppolin. Jag menar, finare varelse kan man inte få.. :)

Nu ska jag ta och åka ut till tjockot och

Carin sa...

Jag är hemskt ledsen! Usch! *krama om*